Η ταυτότητα της λίμνης

Μεγάλος χάρτης

Ονόματα:

Κορώνεια, Αγίου Βασιλείου, Λίμνη Λαγκαδά

Ηλικία :

 

                                                       

Γεωγραφικό Πλάτος:

40°41'N

Γεωγραφικό Μήκος:

23°20'E

Έκταση:

42,82 Km2

Υψόμετρο:

78 μέτρα

Λεκάνη απορροής:

1308 Km2

Υψηλότερο σημείο:

1201 μέτρα

Μέγιστο Βάθος:

6 μέτρα

Μέσο Βάθος:

3,5 μέτρα

Ανάπτυγμα ακτών:

32 Km

 

 

Μεγαλύτερο Μήκος:

11,5 Km

Μεγαλύτερο Πλάτος:

5 Km

Όγκος Νερού:

161 εκατ. m3

Ανανέωση νερών:

μήνες

                                      

Απόσταση από Θεσσαλονίκη

20 χιλιόμετρα

 

Νομαρχία:

Θεσσαλονίκης

Τηλ&Fax:

2310 428536 & 428329

e-mail:

 

http://

www.nath.gr

                                                                                                  

Δήμος:

Λαγκαδά

Τηλ&Fax:

23940 24400 & 22317

e-mail:

 

http://

www.lagadas.gr

 

Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κορώνειας-Βόλβης

Τηλ:

23930 41004, 41309, 41310

Διεύθυνση:

Απολλωνία, Τ.Κ. 57014

Fax:

23930 41800, 41050

           Υπεύθυνοι:

Μπλιώνης Γεώργιος

Σαφέτη Αντιγόνη

http://

 

 

 


 


Το δράμα της Κορώνειας

Κατσαρού Αγγελική

Το ευαίσθητο οικοσύστημα των Υγροβιότοπων λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας προστατευόμενος υγρότοπος διέπεται από την διεθνή Σύμβαση Ramsar, την Οδηγία 79/409/ΕΕC-SPA (Περιοχή Ειδικής Προστασίας Πτηνών) και την Οδηγία 92/43/ΕΕC Περιοχή Natura 2002.

Η Κορώνεια βρίσκεται σε υψόμετρο 75 m από τη θάλασσα. Η επιφάνεια κατά τη δεκαετία 1970-80 ανερχόταν σε 46.000 στρέμματα, το μέσο βάθος της ήταν 5m, το μέγιστο 8m και ο όγκος νερού 300 εκ.m3.

Λόγω της γειτνίασής της με τα πληθυσμιακά κέντρα του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις και έχει καταστεί ευτροφική εξαιτίας της συγκέντρωσης βιομηχανικών, αλλά και γεωργικών δραστηριοτήτων.

Τα προβλήματα οι απειλές και οι αρνητικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα ιδιαίτερα για την λίμνη Κορώνεια προέρχονται από τη διατάραξη του υδατικού ισοζυγίου και από τη ρύπανση που προκαλείται από δραστηριότητες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, καθώς και από αστικές δραστηριότητες.

Η συγκυρία των δυσμενών καιρικών συνθηκών με τα φαινόμενα λειψυδρίας των τελευταίων ετών και της απότομης  αύξησης της κατανάλωσης νερού για τις ανάγκες των παραγωγικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν σε εφαρμογή ανύπαρκτου ή λανθασμένου μοντέλου, οδήγησαν τη λίμνη Κορώνεια σε κρίσιμη και οριακή κατάσταση με άμεσα ορατή την οριστική κατάρρευση του οικοσυστήματος.

Έτσι μέχρι το 1995 η στάθμη της λίμνης πέφτει από τα 8 μ. στο 1 μ. και μειώνεται ο υδάτινος όγκος κατά 90%. ο καθρέπτης της λίμνης περιορίζεται σε 30.000 στρέμματα. Με την απόσυρση των νερών αποκαλύφθηκαν τεράστιες εκτάσεις, περί τα 15.000 στρέμματα, οι οποίες καταπατήθηκαν από τους περίοικους και αποδόθηκαν στη γεωργία. Οι εισροές προς τη λίμνη δεν είναι πλέον επαρκείς για να καλύψουν το έλλειμμα και το υδατικό ισοζύγιο έχει καταστεί αρνητικό. Δημιουργούνται έτσι αντίστροφες ροές των νερών της λίμνης προς τους υπόγειους εξαντλημένους υδροφορείς.

Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με την διάθεση ανεπεξέργαστων υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λίμνη οδήγησαν σε πρωτοφανή συγκέντρωση ρύπων το 1995 με αποτέλεσμα τα δραματικά μαζικά φαινόμενα θανάτου ψαριών και 3000 πουλιών στην περιοχή.

Το 2002 αποξηράνθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Τον επόμενο χρόνο οι έντονες και συχνές βροχοπτώσεις τροφοδότησαν με νερό τη λίμνη και οδήγησαν ουσιαστικά στην επανασύσταση της. Πολλοί αναθάρρησαν και πίστεψαν ότι το πρόβλημα είχε λυθεί. Δυστυχώς όμως η φύση θα τιμωρούσε για όλα τα προβλήματα που ο άνθρωπος είχε δημιουργήσει με την αλόγιστη χρήση του νερού αλλά και με την ανεύθυνη στάση του απέναντι στο σοβαρό θέμα της ρύπανσης της λίμνης με υγρά απόβλητα.

Το 2003 μετά την «ανασύσταση» της λίμνης οι συνθήκες που επικρατούσαν έως και σήμερα ήταν και είναι απογοητευτικές και αφιλόξενες για πολλούς ζωντανούς οργανισμούς. Τιμές pH από 8,5 έως 10, αλατότητα 4,5 – 6 ‰ σε συνδυασμό με το 1 έως 1,5 μέτρα λάσπης άγνωστης περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα στον πυθμένα της λίμνης, τη μικρή περιεκτικότητα οξυγόνου στο νερό της τη στιγμή που συνεχίζεται η «τροφοδοσία» της με ανεπεξέργαστα λύματα εργοστασίων, βαφείων αλλά και του Δήμου Λαγκαδά δεν αφήνου ίχνος ελπίδας. Παρά τις άσχημες συνθήκες η λίμνη Κορώνεια εμπλουτίστηκε (άγνωστο με ποιο τρόπο) με τουλάχιστον 6 είδη ψαριών που αναπτύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε το επαρχείο Λαγκαδά να επιτρέψει το ψάρεμα.

Την άνοιξη του 2004 οι τιμές των φυσικοχημικών ιδιοτήτων της λίμνης εξακολουθούσαν να είναι σε ανησυχητικά επίπεδα. Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης καταστροφής φάνηκαν με τους θανάτους μυδιών και ασπόνδυλων στην αρχή του καλοκαιριού και συνεχίστηκαν με θανάτους ψαριών και πουλιών.

Η κατάσταση αυτή δεν έχει αντιστραφεί μέχρι σήμερα και η εκτίμηση είναι ότι η ανάκαμψή της είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Άλλες απειλές είναι η υπερβόσκηση, η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στις κοίτες των χειμάρρων και η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης η εκχέρσωση των φυτοφραχτών, το ανεξέλεγκτο παράνομο κυνήγι της ορνιθοπανίδας, η μη ορθολογική χρήση των αλιευτικών εργαλείων και μεθόδων, η παρεμπόδιση ειδών ιχθυοπανίδα λόγω κατασκευής μικρών φραγμάτων και η εισαγωγή ξενικών φυτικών ειδών.

 

Τα προγράμματα αποκατάστασης1985-2004

Για την αποκατάσταση και διασφάλιση των όρων και παραμέτρων της φυσικής λειτουργίας του υγροτόπου από το 1985 υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη οι παρακάτω ενέργειες:

1.    Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα οριοθέτησης Υγροτόπων Σύμβασης Ramsar το 1986, που αφορούσε την εκτίμηση της κατάστασης του υγροβιότοπου, προωθώντας προτάσεις οριοθέτησης και Διαχείρισης των περιοχών (περιλαμβάνοντας και την περιοχή των λιμνών).

2.    Εκπονήθηκε η μελέτη Καθορισμός ορίων και Διαχείρισης του Υγροβιότοπου λιμνών Κορώνειας – Βόλβης (1992) με σκοπό την οριοθέτηση της περιοχής προστασίας (Μυγδονία λεκάνη) με τον καθορισμό τριών ζωνών προστασίας.

3.    Πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα Med Wet «Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη (1995) διάρκειας περίπου δύο χρόνων.

4.    Ολοκληρώθηκε η μελέτη «Πρόγραμμα αντιμετώπισης ειδικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και συστήματος λειτουργίας και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής των λιμνών περιοχής Κορώνειας-Βόλβης, των Μακεδονικών Τεμπών και της ευρύτερης περιοχής τους» (1996).

5.    Συντάχθηκε και εγκρίθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και διατυπώθηκε Σχέδιο Π.Δ/τος (άρθρο 21 Ν.1650/86) για τον χαρακτηρισμό των λιμναίων χερσαίων και υδάτινων περιοχών του υγροτοπικού συστήματος των λιμνών Βόλβης – Κορώνειας και Μακεδονικών Τεμπών.

Το σχέδιο Π.Δ. περιλαμβάνει και τη ίδρυση ειδικού Φορέα Διαχείρισή τους (Ν.2742/99).

6.    Επίσης στο πλαίσιο της προαναφερόμενης μελέτης καταρτίστηκε «Σχέδιο Δράσης» για τη διαχείριση του υγροτοπικού οικοσυστήματος σε επίπεδο λεκάνης απορροής με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη των οικολογικών αξιών του και κυρίως την αποκατάστασή του με παρεμβάσεις για την ανάκαμψη των διαταραγμένων  λειτουργιών του.

7.    Το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω του 1ου ΚΠΣ και του προγράμματος ENVIREG, έχει δημιουργήσει υποδομή (Κέντρα πληροφόρησης, φυλάκια και παρατηρητήρια) και έχει προβεί στην αναγκαία προμήθεια εξοπλισμού με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στις οικολογικές αξίες και λειτουργίες για οκτώ προστατευόμενες περιοχές. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται και οι λίμνες Κορώνειας – Βόλβης, με την κατασκευή Κέντρου Πληροφόρησης στον οικισμό Απολλωνία του Δήμου Μαδύτου που στελεχώθηκε και λειτούργησε μέχρι το 2004 με χρηματοδότηση από το ΕΤΕΡΠΣ.

Από το Β΄ ΚΠΣ-ΕΠΠΕΡ υλοποιήθηκαν επίσης τα έργα που αναφέρονται:

· Στη μελέτη της ιχθυοπανίδας και την οριοθέτηση αλιευτικών ζωνών

· Σε παρεμβάσεις για την προστασία και ανάπτυξη του δάσους της Απολλωνίας και της Ρεντίνας

· Σε προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού του Κέντρου  Πληροφόρησης

· Σε έργα ενημέρωσης κοινού με σκοπό την προστασία και ανάδειξη σημαντικών οικολογικών και πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής.

Το Master Plan «Περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας».

Πρόκειται για ένα σύνολο έργων και ενεργειών που συντάχθηκε και προωθείται με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

«Εξυγίανση χειμάρρων τροφοδοτών λίμνης Κορώνειας»

Το έργο αυτό προτάθηκε από τη Δ/νση ΠΕΧΩ Κ. Μακεδονίας, χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ ΚΠΣ ΕΠΠΕΡ και υλοποιήθηκε με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Σήμερα έχει κατασκευασθεί αγωγός συλλογής και απαγωγής βιομηχανικών υγρών αποβλήτων σε μήκος 4 περίπου χιλιομέτρων παράλληλα με την τάφρο Καβαλαρίου. Με τον αγωγό θα συνδεθούν 5 ρυπαίνουσες βιομηχανίες βαφείων-φινιστηρίων και η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Στις συνδέσεις με τις μονάδες θα τοποθετηθούν αυτόματοι δειγματολήπτες για τη διενέργεια συνεχών δειγματοληψιών και αναλύσεων ούτως ώστε να υπάρχει σαφής και αδιαμφισβήτητη εικόνα του «ποιος ρυπαίνει, πόσο και πότε».Για την προμήθεια και τοποθέτηση των δειγματοληπτών έχει δεσμευτεί η Ν.Α. Θεσσαλονίκης

 

Τα ημερολόγιο της καταστροφής του 2004

 

29 Ιουλίου 2004. Εντοπίζονται νεκρά και ημιθανή παρυδάτια πουλιά.

19 Αυγούστου 2004. Εντοπίζεται μικρός αριθμός νεκρών πουλιών σε δυσπρόσιτα σημεία και σε προχωρημένη σήψη.

4 Σεπτεμβρίου 2004. Μεγάλος αριθμός νεκρών πουλιών.

6 Σεπτεμβρίου 2004. Το θέαμα είναι ανατριχιαστικό και ιδιαίτερα αποκρουστικό. Νεκρά και ημιθανή πουλιά – ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα – παντού. Στο νερό, στα καλάμια, στη λάσπη, στις όχθες και στα λιβάδια γύρω από τη λίμνη. Ταυτόχρονα παρατηρούνται στρώμα νεκρών ασπόνδυλων στις όχθες της λίμνης και χιλιάδες νεκρά ασπόνδυλα επιπλέοντα στο νερό καθώς και νεκρά ψάρια σε σημεία της λίμνης.

10 Σεπτεμβρίου 2004. Καύση των συγκεντρωμένων νεκρών πουλιών σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να οργανώσουν συστηματικά την ταφή ή την καύση των χιλιάδων πτωμάτων. Η καύση ή η ταφή των πτωμάτων επιβάλλεται, αν πρόκειται για ύπαρξη κλωστριδίου, μιας και οι προνύμφες των εντόμων που τρέφονται από τα πτώματα είναι φορείς της αλλαντικής τοξίνης χωρίς οι ίδιες να νοσούν κι έτσι μεταφέρουν τις τοξίνες μέσω της τροφικής αλυσίδας και σε άλλους ζώντες οργανισμούς.

10 Σεπτεμβρίου 2004. Τοποθέτηση πηγών κρότου (κανονάκια προπανίου) από την Δ/νση Αλιείας του Επαρχείου Λαγκαδά. Σκοπός της εγκατάστασης ήταν να εκδιωχθούν τα πουλιά από μια οικολογική παγίδα όπως αυτή της λίμνης Κορώνειας. Τα κανονάκια αγοράστηκαν από τη Νομαρχία Ν. Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

12 Σεπτεμβρίου 2004. Η απογραφή των νεκρών πουλιών ολοκληρώνεται και οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών πουλιών σε 16 έως 25.000.

17 Σεπτεμβρίου 2004. Η πρώτη μαζική θανάτωση ηλιόψαρων (μερικές εκατοντάδες) και ο εντοπισμός νεκρών ψαριών από πέντε διαφορετικά είδη.

18 Οκτωβρίου 2004. Έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (895/18-10-2004) που εντοπίζει το πρόβλημα της λίμνης στις παράνομες γεωτρήσεις και στη λειτουργία ρυπογόνων βαφείων και εργοστασίων που παράγουν τοξικά απόβλητα και βαρέα μέταλλα χωρίς τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό. Επιρρίπτει επίσης ευθύνες στο Δήμο Λαγκαδά του οποίου το αποχετευτικό δίκτυο καταλήγει στη λίμνη με αποτέλεσμα να παράγεται ρύπανση.

01 Δεκεμβρίου 2004. Τα πουλιά συνεχίζουν να πέφτουν θύματα της «άγνωστης» αιτίας.

06 Δεκεμβρίου 2004. Το Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (Ι.Λ.Π.Α.Ν) μετά από την παραλαβή της αλλαντικής αντιτοξίνης και την πραγματοποίηση του σχετικού πειράματος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μαζικοί θάνατοι των πουλιών οφείλονται στην παρουσία του βακτηρίου Clostridium botulinum (Τύπος C) και στην αλλαντική τοξίνη που παράγει.

09 Δεκεμβρίου 2004. Έως σήμερα περισσότερα από 30.000 πουλιά από 39 είδη – μεταξύ των οποίων σπάνια και απειλούμενα – έπεσαν θύματα της ανθρώπινης αδιαφορίας για το περιβάλλον που εμείς οι ίδιοι βιώνουμε καθημερινά

Η αναγκαιότητα της αποκατάστασης και διατήρησης του υγροτόπου επιβάλλει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, που θα ρυθμίζει και θα ελέγχει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις ανθρώπινες επεμβάσεις στο οικοσύστημα, μέσα από μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη αντιμετώπιση όλων των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της περιοχής, στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας.


Εγκρίθηκε το Master Plan

Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε στις 19/12/2005, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής το έργο: «Αποκατάσταση Λίμνης Κορώνεια».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

·  Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπων και βαθέων ενδιαιτημάτων,

·  Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας της ενωτικής τάφρου Κορώνειας – Βόλβης και χειμάρρων Λαγκαδικίων και Σχολαρίου,

·  Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης,

·  Παρακολούθηση διαχειριστικών παρεμβάσεων και δημιουργία συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων,

·  Διαχείριση καλαμώνων στο υγροτοπικό σύστημα της Κορώνειας,

·  Ενέργειες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης εθελοντισμού,

·  Σύμβουλος Διαχείρισης Έργου.

ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ:

Σύμφωνα με το Μάστερ Πλαν που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη της Νομαρχιακής Επιχείρησης (ΝΕΘ Α.Ε.), η λίμνη θα βαθύνει κατά μισό μέτρο, θα δημιουργηθεί ανάχωμα στη δυτική πλευρά της λίμνης Κορώνεια, το οποίο θα έχει μήκος 6.200 μέτρων και ύψος 1μ.

Ακόμη προβλέπεται η ανακύκλωση των νερών της λίμνης μέσω της ενωτικής τάφρου που υπάρχει με τη λίμνη Βόλβη και η ορθολογική διαχείριση των χειμάρρων Λαγκαδικίων και Σχολαρίου. Στο σχέδιο προβλέπεται η αλλαγή του τρόπου άρδευσης και κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος συλλογικού δικτύου άρδευσης.

Ο σχεδιασμός διάσωσης της λίμνης Κορώνεια έλαβε υπόψη του όλο το σύστημα απορροής της λεκάνης Μυγδονίας, τους τροφοδότες ποταμούς και χείμαρρους, την ενωτική τάφρο μεταξύ Κορώνειας - Βόλβης, τον Στρυμωνικό Κόλπο, τον Ρήχιο ποταμό με την παράλληλη διασφάλιση μετακίνησης των ανάδρομων ψαριών (χέλια), με την ανύψωση της στάθμης της λίμνης Βόλβης.»

Εγκαίνια αποχετευτικού δικτύου στον Λαγκαδά

Τα εγκαίνια του αποχετευτικού δικτύου του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2006. Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Δήμο Λαγκαδά αποτελούσε για δεκαετίες μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες των Δημοτών και κατοίκων της πόλης του Λαγκαδά αλλά και του Δήμου του Λαγκαδά.

Σε δύο στάδια θα υλοποιηθεί το έργο

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο, η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Λαγκαδά, είναι προϋπολογισμού 10.950.000 ευρώ και εντάχθηκε στο "Μάστερ Πλαν"' για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας. Το "Μάστερ Πλαν" κατατέθηκε από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους. Το δεύτερο στάδιο, που αφορά την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, είναι προϋπολογισμού 10.750.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τη β' φάση του Μάστερ Πλαν για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας μέσω του Ταμείου Συνοχής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

·  Με τα προγραμματιζόμενα έργα, η λίμνη θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 39.017 στρεμμάτων, από τα 34.389 στρέμματα στα οποία έχει συρρικνωθεί σήμερα.

·  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δράσεων υλοποίησης εκτιμάται ότι με την πάροδο 10 ετών θα έχουμε αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης.

1. Το 75% της συνολικής δαπάνης προέρχεται από το Ταμείο Συνοχής, με συνδρομή (20.182.500 €) από τον προϋπολογισμό του 2005 και το 25%, ποσό των (7.000.000€) από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Παράλληλα, στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης υλοποίησης του Αναθεωρημένου σχεδίου Αποκατάστασης της λίμνης Κορώνεια έχουν δρομολογηθεί τα ακόλουθα έργα που φθάνουν στο ποσό των (19.000.000 €). Τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

·  Διαχείριση παρόχθιων οικοτόπων και τουρισμού στην προστατευόμενη περιοχή «Λίμνες Κορώνεια – Βόλβη», ΥΠΟΙΟ – (INTERREG III A), ύψους 800.000 €.

·  Μελέτη έργων ορεινής υδρονομίας χειμάρρων Μπογδάνα – Καβαλαρίου – Κολχικού, Λεκάνη Κορώνειας, ΠΔΕ /ΥΠΟΙΟ, ύψους 360.000 €.

·  Μελέτη έργων και κατασκευής συλλογικών αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του φρεατίου υδροφορέα λίμνης Κορώνεια, ΠΔΕ /ΥΠΟΙΟ, ύψους 580.000 €.

·  Εφαρμογή του εγκεκριμένου Γεωργο-περιβαλλοντικού προγράμματος, Ε.Π.Α.Α. /Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ύψους 4.200.000 € και εφαρμογή πρότυπου Γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος ύψους 2.000.000€.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για την Αποκατάσταση της λίμνης Κορώνεια ανέρχεται στο ποσό των 57.000.000 €.

3. Επίσης, δρομολογήθηκε η πιστοποίηση και εφαρμογή του Προτύπου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης παραγωγής AGRO 2.2., από τον Οργανισμό Πιστοποίησης (Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π.)

4. Όσον αφορά στα βαφεία της περιοχής προκειμένου να έχουμε τον πλήρη καθαρισμό των βιομηχανικών αλατούχων αποβλήτων, εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο Ν. 3299/2004.

 

Καταγγελία για ρύπανση στην Κορώνεια

21 Σεπτεμβρίου 2005

Ανεπεξέργαστα διοχετεύουν τα απόβλητά τους στη λίμνη Κορώνεια βιομηχανίες της περιοχής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης «Οικολογία- Αλληλεγγύη/ Συνασπισμός των Πολιτών» και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το βαφείο «Χρώμα», που λειτουργεί στο Περιβολάκι Λαγκαδά και ρίχνει τα απόβλητά του στο ρέμα Καρύπτσα, που καταλήγει στη λίμνη Κορώνεια.

Ο κ. Τρεμόπουλος προέβη σε συγκεκριμένη καταγγελία για βαφείο, που όπως σημείωσε, διοχετεύει τα απόβλητά του στη λίμνη με παράπλευρο αγωγό. Ο αγωγός αυτός παρακάμπτει τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων, ώστε να εξοικονομηθούν τα μεγάλα κονδύλια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Ο νομαρχιακός σύμβουλος αφήνει αιχμές είτε για σχέσεις "διαπλοκής", είτε για "ανικανότητα" των αρμόδιων φορέων.

Η παράταξη "Οικολογία - Αλληλεγγύη/ Συνασπισμός των Πολιτών" ενημέρωσε στις 12/9 την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία έκανε αυτοψία στο βαφείο στις 16/9. "Εκεί διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε παράπλευρος αγωγός που στις μέρες που μεσολάβησαν από την καταγγελία η βιομηχανία επιχείρησε να απομονώσει" αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης και προσθέτει ότι "με ένα απλό πρόστιμο το ζήτημα παραμένει ανοιχτό".

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Αντώνης Ζαρκανέλλας επισήμανε ότι στον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε η ύπαρξη παράπλευρου αγωγού, ζητήθηκε το κλείσιμό του, όπως και έγινε, και επιβλήθηκε το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος.

«Αυτά προβλέπει η νομοθεσία και αυτά κάνουμε», είπε ο κ. Ζαρκανέλλας και πρόσθεσε: «Η διαπλοκή προκύπτει όταν διαπιστώνεται η παρανομία και η αρμόδια υπηρεσία δεν κάνει τίποτα. Η υπηρεσία έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει παρανομία και αυθαιρεσία. Αν δεν τα έκανε αυτά, τότε θα υπήρχε και διαπλοκή και ανικανότητα, όχι απλώς ή το ένα ή το άλλο».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι συνεχίζονται κανονικά οι έλεγχοι στις βιομηχανίες της περιοχής, σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε μετά από καταγγελίες είτε όχι.

Είναι φανερό ότι με ένα απλό πρόστιμο, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.