Αγριολούλουδα

Ομάδα 1η Ξαργιά Δήμητρα Β3, Παναγιωτίδου Αδαμαντία Β3,

    Σαλμάνη ΚυριακήΒ3, Τσερέκμπαση Αριστέα Β3

Στην πορεία μας στο δάσος του Σέιχ-Σου την Παρασκευή 21 Μαρτίου, Εαρινή Ισημερία, είχαμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε και να αναγνωρίσουμε πολλά και εντυπωσιακά αγριολούλουδα.

Οξαλίθρα ή Ξινήθρα, Πικραλίδα, Τραγόχορτο, Τορδύλιο, Γαϊδουράγκαθο, Παπαρούνα, Συλανό, Αγριογεράνι, Μαλκόμιο, Χαμομήλι, Βατράχι, Σκορτσονέρα, Οραβάγχη, Μαργαρίτες, Αγριοτριανταφυλλιές.

Το πρώτο που αξίζει να παρατηρήσετε από κοντά είναι εκείνο του γαϊδουράγκαθου. Το άνθος του έχει έξοχα σκούρα ιώδη λουλούδια που φθάνουν ως και τα 8 εκατοστά διάμετρο.

Σε διαφορετική ημερομηνία μπορεί να παρατηρήσουμε και άλλα.

Η ίνουλα, με μικρά κίτρινα λουλούδια, είναι κοινότατο «καλοκαιρινό» είδος. Φυτρώνει παντού. Από περιοχές γεμάτες με μπάζα ως τα όρια (ή και τις σχισμές) της ασφάλτου. Είναι ένα από τα φυτά των οποίων τη διασπορά ευνόησε ο άνθρωπος. Η ίνουλα είναι το πράσινο και θαλερό φυτό που φυτρώνει του καλού καιρού και μεγαλώνει όλο το καλοκαίρι.

Η αλθαία (μοιάζει με τη μολόχα γι' αυτό τη λέμε και δενδρομολόχα) είναι ένα ψηλό φυτό με μεγάλα λουλούδια που παραμένει ανθισμένο σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Συχνά φθάνει το ύψος των δύο μέτρων.

Ο φλόμος, με κίτρινα λουλούδια που βγαίνουν σ' έναν όρθιο «κώνο».

Όπως ανεβαίνουμε στο υψόμετρο αρχίζει να εμφανίζεται και η βατομουριά. Τα λουλούδια της είναι μικρά μοβ και συχνά συνυπάρχουν με τους (νόστιμους!) καρπούς. Φάτε τους άφοβα, χωρίς όμως υπερβολή γιατί οι διάρροιες που ακολουθούν δεν είναι σπάνιες.

Εκεί κοντά είναι και η ρίγανη και η μέντα. Ακόμη και αν δεν τις ξεχωρίζετε με το μάτι, μπορείτε να το κάνετε με τη μύτη. Άλλωστε την εποχή της άνθησής τους ­ καλοκαίρι! ­ έχουν και το μέγιστο του αρώματος!

Οι αγριοτριανταφυλλιές είναι μια αρκετά μεγάλη ομάδα ειδών, στην οποία συχνά ξεχωρίζουν τα επιμέρους είδη από το χρώμα των λουλουδιών τους. Αλλά και τα αγριογαρίφαλα επίσης είναι εδώ κοντά. Το επιστημονικό όνομα των οποίων είναι Δίανθος και σημαίνει «άνθος του Διός». Επειδή ήταν αφιερωμένα στο μεγάλο αυτό θεό του Ολύμπου.

Εξαίσια κίτρινα λουλούδια με μορφή «χωνιού», που επίσης έχει και η πικραγγουριά. Εδώ μπορούμε να εντυπωσιάσουμε την παρέα μας. Αρκεί να «σπρώξουμε» λίγο τους τριχωτούς καρπούς, που επίσης υπάρχουν πάνω στο φυτό. Θα τρομάξουν όλοι επειδή οι καρποί σκάζουν και τινάζουν μακριά, σαν βολίδες, τους σπόρους που περιέχουν.

Αν είστε τυχεροί ή επιμείνετε περισσότερο θα δείτε ωραιότατες πεταλούδες, «μπάμπουρες» και άλλα έντομα να το επισκέπτονται για το νέκταρ και τη μεταφορά της γύρης ­ του αρσενικού «σπέρματος» ­ προς το θηλυκό ωάριο.